Sista

Jag har känt mig hämmad av den fula designen och kanske också av namnet, därför flyttar vi till www.schjukt.blogspot.com, häng med!

Jimmy eat world

Kill.

"Så slipper du bli trött, deppig och fet"

Aftonbladet ger lite tips på hur man slipper höstdepressionen, kan kanske passa vissa i Sundsvall. Orkar du inte läsa kan du gå direkt till sista punkten, that sums it up.


1. Utnyttja ljuset. 30 minuters dagsljus per dag räcker ofta för att hålla melatoninbalansen. Ta en promenad under lunchen eller bylsa på dig och ät lunch ute om vädret tillåter.


2. Sov mer. Inse att du behöver sova mer. Mörkret gör att vi behöver sova mer vintertid. Gå och lägg dig tidigt istället för att slötitta på teve.

3. Ät regelbundet. - så hålls sockernivån jämn. Du slipper onödiga blodsockerfall som gör att du stoppar bullar i munnen varje eftermiddag när det börjar tryta. Frukost, lunch och middag och ett par mellanmål är exemplariskt.


4. Är rätt. Ät regelbundet och hälsosamt, så orkar du hålla ångan uppe längre, både kortsiktigt och i förlängningen. Satsa på fisk , som lax och makrill gärna två, tre gånger per vecka. Välj långsamma kolhydrater som gör att du orkar längre. Kombinera med protein för bästa orken. Frukt, grönsaker, rotfrukter, grovt bröd, magert kött, fisk och rapsolja är bra val. Ett halvt kilo frukt och grönt är den rekommenderade dagliga dosen.

5. Få i dig järn – speciellt om du är kvinna. Undvik mycket kaffe som hämmar upptaget av järn. C-vitamin är bra för järnupptaget.


6. Åk på höstsemester. Har du semesterdagar kvar och är det trevligt att åka på en veckas solsemester. Eller bara en långweekend om det inte finns tid. Det blir något positivt att se fram emot och vilan är värd väldigt mycket.


7. Motionera. Salsa, gym eller karate – hitta något du tycker är kul, så att det blir av. Många har allt eller inget-tänkande: ”Jag kommer aldrig iväg till gymmet, så jag struntar i att motionera.” Men självklart är det bättre med tio minuters promenad än inget alls.

8. Våga säga nej. Säg nej till att vara kassör i bostadsrättsföreningen, klassmamma och med i jobbets festkommitté. Fråga dig om du verkligen hinner, orkar och vill delta – eller om du bara tackar ja för att du blir smickrad av förfrågan. I början kan det kännas kul med mycket ansvar, men framåt mitten av terminen blir det ofta svårt att förstå hur man ska orka.

9.Fönster. Försök sitta vid ett fönster på jobbet för mer ljus.

10. Bra lampa. Införskaffa en lampa med bra belysning nä du sitter och läser/arbetar både hemma och på jobbet. Det är även bra om lampan är vänd uppåt så att ljuset reflekteras i taket.

11. Undvik kaffe och te, särskilt kvällstid.

12. Ta många mikropauser. Det är inte bra att jobba hårt nonstop. Ingen har glädje av att du kör slut på dig själv. Lämna datorn eller de andra betungande arbetsuppgifterna, sträck på dig och andas djupt. Vid stillasittande jobb är det extra viktigt att resa sig för att gå en sväng – helst varje kvart.

13. Ta en powernap. Leta upp ett vilorum på jobbet (ett avlägset materialrum med soffa går också bra, huvudsaken är att det är ostört) och ta en tjugominuters tupplur varje dag. Det är en träningssak att lära sig slumra mitt i jobbstressen, men lyckas du är det oerhört välgörande.

14. Skratta. Se till att du har roligt på jobbet och hemma. Umgås med människor som får dig att slappna av och må bra. Skratta mycket, det är smärtstillande och framkallar må-bra-hormonet oxytocin.

15. Sätt upp mål och delmål. Det ska inte kännas som livet är ett enda stort ekorrhjul. Bryt ner arbetsbördorna i mindre enheter. Fira framgångar och belöna dig själv när du har betat av ett delmål.

16. Vila mellan storsatsningarna. Det är inte farligt att ha mycket att göra, men var medveten om att du tär på kroppens resurser när du stressar. Se till att ta det lugnare efter en hektisk period. Boka in egen tid i almanackan. Alla har vi behov av kravlös ensamhet.

17. Ha ”komma ikapp-dagar”. Ta dagar när du röjer, sorterar och kommer ikapp, så det inte ligger en massa surdegar och jäser överallt. Utrensningar ger energi. Du blir av med en massa bråte och slipper dåligt samvete.

18. Skippa pedanteriet. Allt i livet kan inte vara perfekt. Tillräckligt bra är bra nog. Att sänka ribban är ett sätt att vara snäll mot dig själv.

19. Omväxling förnöjer. Alla får en kick av att gå utanför sin egen trygghetszon. Gör något nytt: Gå en kvällskurs i något roligt ämne som inte är jobbrelaterat. Cykla en ny väg till jobbet. Prova att luncha någon annanstans än på det vanliga haket. Det kan vara det lilla extra som gör att du väcker hjärnan.

20. Köp ljusterapilampa. Priset kan dock vara ganska högt, räkna med ett par tusen kronor.

21. Undvik för mycket starkt ljus sent på kvällen – det stoppar "sömnhormonet" och kan rubba sömnen.

22. Besök ett ljuskafé.

23. Sök läkare. Om du inte kommer över besvären på egen hand – sök läkare! Du kan behöva antidepressiva mediciner.

 


I väntan på drakarna.

Det har kanske inte varit världens bästa tid i Sundsvall sedan återkomsten. Det har hänt så mycket att jag knappt har hunnit andas. Än mindre städa, plugga som jag borde, ringt mina kompisar, sova, betala räkningar (som vissa har anmärkningar på..) o.s.v, o.s.v. Men nu är kursen över och det firar jag med jobb och ett blogginlägg. Imorgon ska jag fira med sömn och mitt livs första "dejt", typ kanske.

Och Hanna, du får allt utlovat skvaller ikväll. Ni andra kan ju hålla till godo med att två ettor vänsterprasslar, Bella dejtar och att Linus har blivit kär.

xoxo.